Artifex logo
Banc d'imatges Demos Dibuix Técnicas Illes Balears Historia del Art Castellano Català English
Propaganda i Proyectiles
Artifex - © 2003
Ir a la sección


( Miguel Ramis )

Els origens de la publicitat es remonten a la antiguetat. Uns dels primers métods de publicitat consistia en pintar anuncis als murs. Els arqueólegs han trobat nombrosses mostres d'aquesta técnica, en especial a la antiga Roma i en Pompeia. Així, un anunci desenterrat a Roma parla d'un terreny possat a la venda i un altre en una paret de Pompeia anuncia una taverna situada en una localitat propera.

La Propaganda i la Publicitat pareixen activitats lligades estretament al mon modern i especialment al cinema i la telecisió. No obstant, tenen una história més antiga que la que puriem pensar.

En la ciutat havia aigua corrent, clavegueres, teatres, negocis de tota casta, carrers pavimentats, transit reglamentat, piscineas amb aigua freda, teba i calenta, estadis gratuits i fins i tot un cabaret. No tenía aquest nom, clar est'a, pero devie de complir similar funcions : en el frontis d'aquesta cassa, una de les poques que es trobaren intactes, encara es veu el lletrer gravat en mármol amb la paraula "Prostibulum".

 

 

 REls grecs utilitzaven els glandes ( proyectils de fona en forma de pilota de rugby en petit) fabricats en plom per insertar insults o propaganda que d'aquesta forma arribava a l'enemig.

Els ciutadans romans utilitzaven habitualment el graffitti com a forma de protesta front a Institucions i Polítics. En la ciutats de Pompeia i Herculá se han conservan alguns curiosos exemples.

També en aquestes ciutats se han recuperat cartells publicitaris de tenda com el que anuncía " Hi ha pollastre i peix"

 


En la segona guerra mundial, alemans i aliats es bombardejaven amb propaganda i consignes llansades desde altaveus i amb panfletes desde avions.Para ampliar informació:
Veure Index de Materies

Home Index Mapaweb ¿Vols col. laborar? Amunt
Consellería d'Innovació i Energía The European Comunity Fundació Illes Balears per a la Innovació Tecnológica Blau Rustic Ajuntament d'Alaró
Propietat intelectual & Copyright © 2002.2003, Blau Rustic s.l.l.